Metamer terapija je metoda izlaganja lekova metamerima, koja se primenjuje uzastopno duž uzdužne ose tela. Ubrizgana supstanca ima direktan uticaj na nervne ćelije, čime dolazi do strukture nervnih ćelija. Tokom terapije koristimo lekove koji utiču na centralni nervni sistem, periferne neurotransmiterske procese i region osetljivih nervnih završetaka.

Indikacije za terapiju metamerom:

Indikacije za terapiju metamerom:
• funkcionalni poremećaji nervnog sistema
• sindromi bola
• poremećaji lokomotornog sistema
• vegetovaskularni i vegetotrofni poremećaji
• vegeto-visceralni sindrom

Kako to radi?

Ljudsko telo se sastoji od metamera.

Tokom embrionalnog života, naše telo se razvijalo u segmentima, zvanim metameri. Tokom tretmana metamerom izazivamo terapijski efekat lokalno i na udaljenim tačkama. Ubrizgavamo lekovitu supstancu sličnu vitaminu u različite delove tela. Obično koristimo cerebrolizin, neuropeptid koji blagotvorno deluje na nervne ćelije i regeneriše mijelinski omotač koji okružuje nervna vlakna. Ovo poboljšava kontrolu impulsa. Takođe ima neuroprotektivni efekat, štiteći neurone od oksidativnog oštećenja. Pozitivno utiče na pamćenje i koncentraciju. Koristi se kao komplementarni tretman u slučaju bolova i utrnulosti koji zrači u ruku, rame ili donji ekstremitet uzrokovan hernijom diska kičme. Takođe se koristi nakon paralize mišića, polineuropatije, moždani napad.

Metamer terapija se zasniva na osnovnim principima refleksologije. U zavisnosti od lokalizacije poremećaja kretanja, 10-20 tačaka se punktiraju u jednoj fazi na glavnim metamerama (lekar odvojeno bira i kombinuje kombinaciju tačaka čipovanja).

Rezultat:

Kada se eliminišu sindromi bola, pršljeni dobijaju fiziološku fleksibilnost i snagu.